Proge

Progressiivisen rockin juuret ulottuvat 60-luvun Englantiin, jolloin The Beatlesin Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandin myötä yleisö alkoi kiinnostua musiikkiin lisätyistä sinfonisista ja elektronisista elementeistä sekä vaihtoehtoisista instrumentaatioista. Laajuudessaan genre käsittää Canterbury-skenen huuruista folk-psykedeliaa sekä sveitsiläis-ranskalaista zeuhlia ja kaikkea siltä väliltä.
Progen kulmakivibändejä ovat mm. Pink Floyd, King Crimson, ELP, Yes, Gentle Giant ja Genesis, joiden tuotanto on valikoimassamme vahvasti edustettuna. Uudemman suuntauksen kärkinimiä ovat mm. Rushin askelmerkkejä tulkitsevat Porcupine Tree, Riverside ja Steven Wilson.
Progen suosio on maailmanlaajuista ja jokaisella maalla on oma tunnusomainen alueellinen variaationsa aiheesta. Suomi-proge nauttiikin maailmanlaajuista tunnustusta omaleimaisella soundillaan, jonka luojia ja kärkinimiä ovat Wigwam, Pekka Pohjola, Tasavallan Presidentti, Piirpauke ja Kingston Wall.
Progen koukeroisuutta kunnioittaen tämäkin artikkeli kirjoitettiin 5/4-tahtilajissa esitysmerkinnällä “con bluffo moronico”. Nyt soolo, ja siitä suoraan tunnin päästä kertosäkeeseen.

Näytä lisää

Viikon 23 käytetyt vinyylit!