Stone / Väntänen, Ari : Stone

Stone: Stone

Stone

Stone / Väntänen, Ari

Kustantaja
Like
Julkaisuvuosi
2017
EAN
9789520115425
Sidottu kirja 29,99 €

Stone - Suomalaisen metallin kivijalka. Stone-kirja kertoo suomalaisen metallin tärkeimmän bändin värikkään ja vaiherikkaan tarinan ja paljon muuta: se on historiikki metallikulttuurin synnystä, kasvukivuista ja varhaisvuosista.

Tuotetta hyllyssä seuraavissa kaupoissa, toimitus heti

  • Hakaniemi, HKI 1
  • Jyväskylä 1
  • Kuopio 1
  • Kuopion varasto 1 ?
  • Tampere 1

Voit myös tilata tämän tuotteen noudettavaksi lähimmästä Levykauppa Äxästä. Tämä tapahtuu siirtämällä tuote ostoskoriin ja valitsemalla kassalla tilauksen nouto kaupalta.

Kuvaus

Stone-kirja kertoo suomalaisen metallin tärkeimmän bändin värikkään ja vaiherikkaan tarinan ja paljon muuta: se on historiikki metallikulttuurin synnystä, kasvukivuista ja varhaisvuosista. Ääneen pääsevät Stonen jäsenet, heidän aikalaisensa sekä suomalaisen metallin myöhempien aikojen maailmantähdet.

Näyte, osa 1:

Lavoissa oli eroja. Siilinjärven Huvikumpu osoittautui mukavaksi mestaksi, jossa ystävällinen henkilökunta kohteli muusikkoa kuin ihmistä. Sen sijaan parilla Pohjanmaan paikkakunnalla sai aina vihamielisen vastaanoton.

”Mietaa ja Evijärvi olivat Pohjanmaan isoimmat ja vittumaisimmat lavat”, Pekka kiteyttää. ”Evijärven naispromoottori ei edes tervehtinyt koskaan, ja Mietaata pidettiin bändien keskuudessa yleisesti Suomen kusipäisimpänä paikkana. Kaikkia bändejä kohdeltiin siellä kuin halpaa makkaraa, ja Stonea kohtaan Mietaan järkkäreillä oli ihan vitunmoiset ennakkoluulot. Musiikki oli hirveätä ja kundit kauhean näköisiä.”

Mietaalainen kurjuuden maksimointi sai jopa koomisia piirteitä.

”Takahuoneessa ei ollut yhtään mitään”, Roope sanoo. ”Peer Günt oli kerran ostanut sinne kahvinkeittimen, ettei olisi ihan niin ankeaa. Järkkärit veivät sen pois, ettei bändeillä olisi liian kivaa.”

(…)

Siinä uransa vaiheessa Stone vaikutti voittamattomalta ja sen keikat hevikansan herätyskokouksilta. ”Puoli tuntia ennen keikkaa lavan edessä perustetaan ainakin kaksi uutta pikametallikokoonpanoa. Stone kerää alan ihmiset yhteen”, raportoi Rumban avustaja Pepa Evijärven Nuorisoseurantalolta. ”Stone on parissa vuodessa muuttunut saatanallisen kovasta tulokkaasta ammattilaiseksi. Uudet, vaikeusasteeltaan ainakin neljännen potenssin kappaleet esitetään varmuudella, joka valitettavasti puuttuu kaikilta muilta näkemiltäni alan suomalaisilta.”

Hyvä arvostelu Evijärveltä oli positiivinen yllätys, mutta sen vastapainoksi toinen Pohjanmaan murheenkryynilavoista näytti pahimman puolensa.

”Kun me alettiin roudaamaan kamoja Mietaalla, paikallisen urheiluseuran jätkät alkoivat saman tien aukomaan päätä”, Pekka muistelee.

”Joku ihme tyyppi tuli aamuhutikassa kitisemään, että ’mitäs saatanan pitkätukkaasia sieltä tuloo?’”, Roope jatkaa. ”Janne tokaisi, että ’Me ollaan Ossi Runne ja Rasvatut persereiät’.”

Stonea nauratti, mietaalaista ei.

”Äijällä meni herne nenään”, Pekka sanoo. ”Se jupisi lähtiessään, että ’tästä puhutaha viä!’ No, me tehtiin soundcheck ja mentiin takahuoneeseen odottelemaan. Kohta sinne hyökkäsi kolmen äijän ryhmä, kullakin kyrpä otsassa: ’Me kuultihin, jotta täällä vittuullahan meikälääsille!’ Ne alkoivat ratsata takahuonetta. ’Mihinäs ne kaliat on? Mei makseta teille mitää, jos me löyretähän ykski pullo!’ ne möykkäsivät, konttasivat lattialla ja kurkkivat sohvan alle.”

Vihaiset miehet eivät harmikseen löytäneet Stonelta yhtään alkoholia. Kahvinkeitintäkään he eivät voineet viedä mennessään, koska se oli takavarikoitu jo aiemmin. Ratsaajat poistuivat pettyneinä ja varoittivat mennessään, että keikka keskeytetään ja poliisi kutsutaan saman tien, jos yksikään ihminen yleisöstä kiipeää lavalle. Siinä vaiheessa Janne tiesi täsmälleen, mitä tekisi.

”Siis känniset painijat alkavat vittuilla heti, kun me ajetaan pihaan, ja sitten tulee se vitun epäkohtelias isäntä selittämään, mitä ei saa tehdä. En mä sellaisissa tilanteissa kakkoseksi jää. Kun me mentiin lavalle, sanoin mikkiin täsmälleen sen, mitä vitun epäkohtelias isäntä oli pyytänyt – hyvin selkeästi ja hyvin provosoivasti. Ja voi jumalauta, että sitä jengiä alkoi lappaa lavalle.”

”Antakaa paikalliselle painiseuralle aplodit!”, Janne kuulutti. ”Sen ansiosta kukaan teistä ei tänä iltana daivaa lavalta!”

”Joutsari oli sellainen punkkari, että jos joku vittuili sille, sai varmasti mitä tilasi”, Pekka sanoo. ”Jengi alkoi saman tien kiipeillä lavalle ja hyppiä oikein kunnolla. Eipä aikaakaan, kun paikalle tuli poliisi.”

Kun keikka oli ohi, Stone palasi takahuoneeseen, jossa konsertin järjestäjä karjui naama punaisena ja tuimailmeinen poliisi kertoi, että bändiä epäiltiin yleisön yllyttämisestä.

”Me oltiin vaan, että ei täs mitään, aletaan dokaa”, Pekka kertoo.

****

Kirjailija Ari Väntäsen kommentit:

Kun Like ehdotti minulle Stonesta kirjoittamista, suostuin saman tien. Se tuntui tärkeältä kirjalta sekä itselle että yleisemmin.

Itselle siinä mielessä, että se oli paluu omiin teinivuosiin. Olin Stonen aktiivikaudella 14–18-vuotias, ja materiaalia kerätessä ja kirjoittaessa pääsin fiilistelemään kaikkea hienoa ja hirveää, mitä siihen ikään liittyy. Jos elämällä olisi soundtrack, minulla siihen kuuluisi myös muutama Stonen biisi. Sen levyt tekivät vaikutuksen 1980-luvun lopulla, ja näin Stonen keikallakin vuonna 1990. Hienoja muistoja.

Tämän kirjan tekeminen oli oikeus ja kohtuus siinäkin mielessä, että Stone on suomalaisen metallin merkittävin bändi. Sen jälkeen on tullut paljon loistavia ja suosittuja yhtyeitä, mutta Stone oli se, joka nosti täkäläisen metalliriman kansainväliselle tasolle. Kun speed ja thrash tekivät vallankumouksen raskaassa rockissa ja jalostivat hevistä metallia, Stone oli Suomessa etujoukon kärjessä. Se, että Suomesta tuli arvostettu metallimaa, on Stonen tekemän pohjatyön ansiota.

Pidän sellaisista musakirjoista, joissa on faktat kohdallaan ja jotka viihdyttävät lukijaa. Siis sellaisista, jotka toimivat sekä historiikkeina että lukuelämyksinä. Siihen pyrin myös Stonesta kirjoittaessani. Kirjassa on neljä osaa, joissa kerrotaan Stonen ja suomalaisen metallin vaiheet muinaisajoista nykypäivään. Niiden lomassa on välilukuja, jotka kertovat eräästä illasta nykyajan Keravalla. Ääneen pääsevät bändin jätkät, Stonen lähipiiri sekä aikalaiset ja kollegat.

Ossikin ymmärtää, että kirjoittaminen on kovaa duunia, eikä kirjan tekemisestä siksi ole juuri kertomista. Istuin ja naputin. Hauskinta koko hommassa oli tutustua ihmisiin Stonessa ja sen liepeillä – erittäin hyviä ja lahjakkaita tyyppejä ovat he. Mukavin muisto on illanvietto bändin kanssa. Imin siellä itseeni niin paljon uutta tietoa, että olin jo alkuillasta pakotettu prosessoimaan sitä unenkaltaisessa tilassa. Luojan kiitos havahduin aika pian siihen, että Stonen jätkät yrittivät viedä minulta housut jalasta. Onneksi he olivat niin kovakouraisia että heräsin, sillä siinä vaiheessa yö oli vielä nuori ja monta hyvää juttua kuulematta.

Varhain seuraavana aamuna istuskelin Helsingin rautatieasemalla syömässä puuroa, digitallennin täynnä hyviä stooreja. Katselin samoilla silmillä, kun hörhöt kävelivät päin seiniä, ja olin hirveän onnellinen siitä, että sain tehdä kirjan Stonesta.

Viimehetken lahjavinkit

Kivenkova palanen Suomen musiikkihistoriaa. Ennen joulua vain Äxästä!

Anne - Jyväskylä | 3 vuotta, 4 kuukautta sitten

Saatavilla myös

Stonen Janne ja Roope nimmaroivat vintagepaidan

Jaa rakkaimpiesi kanssa