Moonsorrow / Ensiferum / Finntroll / Korpiklaani / Turisas / Laakso, Markus : Folk Metal Big 5

Moonsorrow: Folk Metal Big 5

Folk Metal Big 5

Moonsorrow / Ensiferum / Finntroll / Korpiklaani / Turisas / Laakso, Markus

Kustantaja
Like
Julkaisuvuosi
2020
EAN
9789511355168
Sidottu kirja 29,99 €
Sis. ALV. 10 %

Folk Metal Big 5 – suomalaiset folk metal -jättiläiset kertoo viidestä omintakeisesta suomalaisbändistä, jotka nostivat kansanmusiikkivaikutteisen metallin kansainväliseksi ilmiöksi. Kirja pureutuu Ensiferumin, Moonsorrow’n, Finntrollin, Turisasin ja Korpiklaanin värikkäisiin tarinoihin. Ääneen pääsee myös Amorphis, jonka Tales from the Thousand Lakes (1994) toimi lähtölaukauksena kotimaiselle suuntaukselle.

Toimitus alkaen 4,99 €

Tuotetta hyllyssä seuraavissa kaupoissa, toimitus heti

  • Kamppi, HKI 1
  • Jyväskylä 1
  • Oulu 1
  • Turku 2

Voit myös tilata tämän tuotteen noudettavaksi lähimmästä Levykauppa Äxästä. Tämä tapahtuu siirtämällä tuote ostoskoriin ja valitsemalla kassalla tilauksen nouto kaupalta.

Kuvaus

Folk Metal Big 5
Suomalaiset folk metal -jättiläiset​

Suomalaisen kansanmusiikkimetallin oraalinen historia

Folk Metal Big 5 – suomalaiset folk metal -jättiläiset kertoo viidestä omintakeisesta suomalaisbändistä, jotka nostivat kansanmusiikkivaikutteisen metallin kansainväliseksi ilmiöksi. Kirja pureutuu Ensiferumin, Moonsorrow’n, Finntrollin, Turisasin ja Korpiklaanin värikkäisiin tarinoihin. Ääneen pääsee myös Amorphis, jonka Tales from the Thousand Lakes (1994) toimi lähtölaukauksena kotimaiselle suuntaukselle.

Kiistellyn genren sisälle mahtuu lähes yhtä monta alalajia kuin bändiäkin. Kirjassa pohditaan lajityypin syntyä, ominaispiirteitä ja problematiikkaa sekä vahvoja kytköksiä romantiikkaan taiteenlajina.

Termi Folk Metal Big 5 on kirjassa käsiteltyjen suomalaisjättiläisten sisäpiirivitsi, joka on mukaelma thrash metalin Big Fourista (Metallica, Megadeth, Slayer ja Anthrax).

Markus Laakso (s. 1976) on pitkän linjan musiikkitoimittaja, valokuvaaja ja muusikko. Hän on Kuolemanlaakso-yhtyeen biisintekijä ja perustajajäsen. Like julkaisi häneltä teoksen Amorphis vuonna 2015.

****

Näyte kirjasta:

Venäjällä bändiä luultiin Slipknotiksi, joka sattui soittamaan Moskovassa samana päivänä kuin Finntroll. Suomalaiset hyppäsivät aamulla koneeseen, joka vei kauemmas itään.
”Meillä on koneessa kansainvälisiä vieraita”, kapteeni kuulutti. ”Toivotamme Slipknotille erittäin hyvää loppukiertuetta.” Matkustajien katseet kääntyivät Finntroll-muusikoihin, jotka kiemurtelivat vaivaantuneina penkeissään. Hetken päästä lentohenkilökunta kiikutti soittajille votkapaukut talon laskuun.
Kone laskeutui ja ihmiset valuivat epämääräisenä virtana kohti uloskäyntiä. Kun Finntroll pysähtyi matkatavarakarusellin luo odottamaan laukkujaan, lennolla olleet matkustajat piirittivät heidät kynät ja kännykkäkamerat ojossa.
”Ihan vitun jees. Jaellaan siinä nimmareita ja poseerataan yhteiskuvissa. Joo, joo, ollaan Slipknot”, Karlbom tuhahtaa.
Aiemmalla Venäjän-reissulla, keväällä 2002, yhtye istui raapustamassa nimikirjoituksia moskovalaisen levykaupan meet & greet -tilaisuudessa. Kaupungilla kiersi huhu, että Finntrollin kanssa esiintyvä Impaled Nazarene aikoi suorittaa lavalla mustan messun, minkä takia virtavalta oli varpaillaan. Yhtäkkiä joku nappasi Sorvalia olkapäästä ja ohjasi hänet takahuoneeseen. Sorvali luuli, että raahaaja oli levykauppatapahtuman järjestäneen Spinefarmin asioita Venäjällä hoitaneen Konstantinin kaveri, joka halusi keskustella jostain tilaisuuteen liittyvästä.
Mies istutti kosketinsoittajan tuoliin ja osoitti virkamerkkiään. ”Police. Police”, hän hoki.
Hikipisarat alkoivat valua hämmentyneen suomalaisen otsalla.
Mies ei selvästikään ymmärtänyt englantia eikä Sorvali Venäjää. ”Konstantin. Talk to Konstantin”, Sorvali sai sanottua.
Hän yritti nousta tuolilta, mutta mies sysäsi hänet ystävällisesti takaisin istumaan.
”No! No, no. Police!” mies sanoi ja kaivoi votkapullon esiin. ”Vodka? Vodka?”
Huoli, häkellys ja pelko saivat käden kurottamaan ojennettuun pulloon ja kallistamaan sen huulille. Sorvali olisi tehnyt mitä tahansa, jotta olisi päässyt ahdistavasta tilanteesta takaisin bändikavereidensa luokse turvaan. Taskulämmin tuliliemi kärvensi ruokatorvea ja levisi hiljalleen verenkiertoon. Sorvali hymyili kohteliaasti ja yritti nousta seisomaan. Mies laski hänet uudestaan tuoliin.
”Vodka?” karpaasi sanoi.
Sorvali nosti pullon uudestaan huulilleen epätietoisuuden ja paniikin punoessa sumuverhoa rationaalisen ajattelun ylle.
Mies kaivoi povitaskustaan Impaled Nazarenen kuvan ja länttäsi sen Sorvalin kasvoille.
”You? You? In dis band?” hän penäsi.
”No, no, no. Finntroll!” Sorvali huudahti.
”Not dis?”
”No.”
Kun kävi selväksi, ettei Sorvali soittanut Impaled Nazarenessa, mies päästi hänet menemään. Sorvali syöksähti Konstantinin luokse ja vaati selvitystä ”kusi lahkeessa ja tukka harmaana”.
”Mitä vittua, Konsta? Mikä tämä jätkä oli? Nyt vittu joku selitys ja vähän äkkiä! Mä lähden kotiin. Mulla on äitiä ikävä”, hän sanoi. Mies oli kuin olikin poliisi. Hän oli lisäksi kova Impaled Nazarene -fani, joka halusi tarjota Sorvalille votkaa, koska luuli tämän soittavan ihailemassaan bändissä.
”Kiitti vaan. En menettänyt kovin montaa vuotta odotetusta eliniästäni tämän hauskan pienen väärinkäsityksen johdosta”, Sorvali hymähtää.
Myöhemmin illalla Finntroll ja Impaled Nazarene esiintyivät täyteen ammutun klubin tuhatpäiselle yleisölle, jota saartoi lauma poliiseja rynnäkkökivääreineen ja -varustuksineen. Metallimusiikin soittaminen oli sallittua, mustan messun toteuttaminen kiellettyä.

Viikon 16 uutuuksia kas tässä näin!

Vientituotteenakin kansallista ylpeyttä ylevöittävien folk metal bändien touhuja valottava asiallinen tietopaketti tässä näin!

Olli - Helsinki | 1 vuosi, 3 kuukautta sitten

Jaa rakkaimpiesi kanssa