Perustuuko Levykauppa Äxän toiminta epäilyttävään henkilökulttiin? Katso kuvat ja lue juttu ns. lipposenpalvojista

Saimme haltuumme salaista sisäpiiritietoa sekä kuvatodisteen siitä miten ns. “lipposenpalvojat” olivat jonottaneet tuntikausia nähdäkseen ilmielävänä Levykauppa Äxän perustajaveljekset elikkäs Merkonomin tittelin huijaamalla hankkineen Toimitusjohtaja Jyri Lipposen sekä maailman ainoan Vinyylineuvoksen Jari Lipposen – ja miten tämä kansanosa hurmioitui näiden kulttihahmojen lopulta astuessa estradille. Mistä tässä kaikessa on kysymys?


Monisäikeisen tarinamme alkusiemenet juurrutettiin maaperään jo yli 20 vuotta sitten Suur-Savon hämärillä laitamilla. Tällöin vielä teiniviiksiään hiplailleet veljekset Lipponen alkoivat suurissa päissään kehitellä fantasioita levykaupan perustamisesta, koska “siten saapi myös itselleen puljailtua mielettömät määrät levykäisiä ns. oheistoimintana”. Myös muiden ihmisten rahulit kiinnostivat suuressa määrin näitä erilaisiin päihteisiinkin kallellaan olevia nuorukaisia ja levykäisten vaihtaminen tulevien asiakkaiden viimeisiin pennosiin ei tuntunut moraalisesti mitenkään epäilyttävältä. Eräänä iltana veljekset kohtasivat kosanderinhakumatkalla tienristeyksessä itse Wanhan Wihtahousun elikkäs Paholaisen, tuon vihulaisista ylimmän ja muistivat miten Robert Johnson oli legendan mukaan aikoinaan toiminut – elikkäs Lipposet löivät kättä päälle Beelsebubin kanssa, möivät hälle sielunsa ja saivat runsaasti rahulia kosanderiostoksiin ja vielä ylikin, ja niitä käytettiin sittemmin myös Levykauppa Äxän esiasteen perustamisessa Savon sydämeen Kuopioon.
Kuten moni tietää, Äxän levykäisbisneksen historia onpi monivaiheinen, mutta tärkeänä osa-alueena tässä liiketoiminnassa onpi olleet ns. aluevaltaukset, joita Toimitusjohtajamme näyttävin elkein suoritti pitkin 2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä. Kivijalka-Äxiä perusteltiin ympäri Suomenniemeä, välillä harkiten ja hallitusti, mutta useimmiten lähinnä sairaiden päähänpistojen saattelemana sekä erilaisten palanpainikkeiden vaikutuksen alaisena.
Vuosien mittaan eritoten perustajaveljesten nimet ovat löytäneet yhä useamman levykäiskeräilijän huulille, vaikkakin vähemmän asioista perillä olevat tahot ovat välillä jopa epäilleet näiden tarunomaisten hahmojen olemassaoloa. Voimme kuitenkin täysin sydämin rehellisesti vakuuttaa, että sekä muhkeapäinen Toimitusjohtajamme että keskireikulien roplailun mestarina tunnettu Vinyylineuvoksemme ovat täyttää lihaa, verta sekä kaikenlaista inhaa kudosta, laardia sekä rustoa. Elikkäs ilmieläviä ihmispökäleitä.
Huomattiin erään nimettömänä pysyvän tahon vinkistä tuossa taannoin Äxän täyttäessä kakskyt vuotta, että perustajaveljeksistä puhutaan kaduilla ja baareissa välillä kuin jumalhahmoista:
“Ne on hulluja tahi neroja. En osaa päättää kumpia.” / “Kuulemma Vinyylineuvos on kuunnellut kaikki maailman vinyylit läpi. Kahdesti.” / “Äxään pääsee töihin vain uhraamalla sielunsa Saatanalle salaisessa riitissä jomman kumman omistajan toimiessa ylipappina.” / “Tuhlasin koko omaisuuteni levykäisiin, mutta en välitä, koska olen kerran tavannut kummankin Lipposen ja elämäni sai merkityksen.”
Näiden kommenttien myötä kävi ilmi, että Suomeen on perustettu epävirallisia ns. lipposenpalvontaseuroja, joissa ihmiset heittäytyvät levykäisalttareille puhuen kielillä, vannoen uskollisuutta Merkonomille, Vinyylineuvokselle ja Pyhälle Kosanderille sekä luvaten pitää huolta levykokoelmastaan elämänsä loppuun saakka aamen. Suht hämmentävää omistautumista on siis ollut havaittavissa näissä seuroissa, kuten tuosta blogin alussa olevasta kuvastakin voit todeta. Äärimmäisin esimerkki lienee äärimmäiseksi vinyylifriikiksi tunnustautuva “Simo” (nimi muutettu), joka rakennutti keskelle korpea teollisuushallin pystyttääkseen sinne seiskatuumaisista vinyyleistä kasatut kuusimetriset näköispatsaat Äxän perustajaveljeksistä. Näitä patsaita ei kukaan muu saa edes nähdä ja niistä on olemassa vain yksi valokuva. “Simo” ei luonnollisesti suostunut lainaamaan tätä kuvaa meille todisteeksi, mutta uskomme täysin hänen sanaansa.
Totuus kuitenkin on että mikä me olemme sanomaan miten ihmisten kuuluu toimia, sillä levykäisten ostelu, kuuntelu sekä niiden kaikenlainen roplailu onpi kuitenkin “se” juttu joka meidätkin saa ns. sykkimään.
Ja tällä viikolla sykkiipi monenlaiset asiat, nimittäin uutuuslevyt sekä muut mielettömät julkaisut nousevat päärooliin tästä eteenpäin lukiessasi:

Viikon uutuuslevykäisten kärkikaksikko on tällä kertaa täysin naisvaltainen:
Halestorm: Vicious | Tarja Turunen: Act II

Muista tämän päivän uutuuksista suosituslistaa tästä linkistä myös naisvetoisest elikkä Jyväskylän Äxän Annen esittelemänä.

Tällä viikolla laiteltiin taas paljon uusia levykäisiä ennakkotilattavaksi, mutta huomionarvoisena kokonaisuutena mainittakoon ensin System Of A Downin kaikki viisi levykäistä, jotka julkaistaan 12.10. uudelleen vinyyliformaatissa:

Muita suositeltavia ennakkotilauksella “haltuunotettavia” julkaisuja ovat mm. Prodigy: No Tourists (2.11.), Slash: Living the Dream (21.9.), LCMDF: Sad Bangers (21.9.), The Doors: Hello I Love You 7” (3.8.), Nicki Minaj: Queen (10.8.) sekä Mac Miller: Swimming (3.8.).

Tiesitkö, että Rollareiden Mick Jagger ja Queenin Roger Taylor ovat syntyneet samana päivänä? Emme mekään, mutta pikkulinnut kertoivat sen meille ja halusimme valistaa tällä tiedonmurulla teitä rakkaat pötkyläiset. Jagger täytti torstaina 75 vuotta ja Taylor tykitteli täyteen lukemat 69. He ovat myös sentin erolla lähes saman pituiset – sattumaako? Perjantaina 27.7. juhlii 54-vuotispäiväänsä Panteran Rex Brown ja sunnuntaina 29.7. Rushin Geddy Lee täyttävi 65 vuotta. Vinyylineuvoksemme eräs henkilökohtaisista fanituksen kohteista onpi nimenomaan Mr. Lee – se tässä ohimennen paljastettakoon – ja huhujen mukaan hänen Rush-vinyylisinkkukokoelmansa on Skandinavian toiseksi suurin.
Erotatko kuvasta nämä uriensa alkuvaiheissa olevat suurmiehet?

Vinyylineuvokseen liittyvi hyvin vahvasti käytetyt vinyylit, joiden maailmassa tällä viikolla pureudutaan syvemmin mm. progen salaisuuksiin. Näitä meille avaavat mm. klassikko-orkesterit Pink Floyd , Yes , Jethro Tull , Genesis sekä Camel . Mukana vahvasti myös kokeellisten äänimaisemien pioneerit Jean-Michel Jarre , Schulzen Klasu sekä Wakemanin Rick

Tämän viikon päivämäärillä onpi julkaistu mm. seuraavat klassikkoalbumit:
24.7.1990 Pantera: Cowboys From Hell
25.7.1980 AC/DC: Back in Black
25.7.1983 Metallica: Kill em All
27.7.1983 Madonnan debyyttilevy
27.7.1984 Metallica: Ride the Lightning

Yle Areenalla paukutellaan tänä viikonloppuna muutama hieno musadokkari eetteriin eli käyhän vilkuilemassa esim. dokumentaarit Arvo Pärtistä ja Jean-Michel Jarresta sekä ensimmäinen jakso neliosaisesta Frank Sinatra -sarjasta.
Tässä Äxän kulttuuri- sekä viihdeuutiset tällä erää, pitäkäähän itsenne lämpiminä!

4 kuukautta, 2 viikkoa sitten.

Kommentit

Ei kommentteja vielä

Sinun täytyy kirjautua jättääksesi kommentteja. Kirjaudu täällä

Tapahtuu Helsingin Äksässä