Levykauppa Äx - Ihminen on muutakin kuin pökäleautomaatti

Uutta Ville Valo & Agentsia ja Juha Tapiota sekä hasardia työharjoittelua

 

Ystävänpäivän jälkeiset tervehdykset sinulle, rakas ihmispötkylä!

Järjenhivenet irtoilivat päänupista kun tajuttiin maanantaina miten hieno levykäisviikko tästä tuleekaan! Kun julkaisujen kovimpina kärkinä ovat Ville Valo & Agentsin ja Juha Tapion uutuuslevyt, voiko olla parempaa elämystä lähteä perjantaina levykaupoille noukkimaan uunituoreuksia laareista? Ei ole sanomme me. Siihen kun vielä lisätään tällainen määrä muita mahtilevyjä niin morjesta pöytään vaan: |

Avantasia - Moonglow | Hexvessel - All Tree | Salaliitto - Puolet | Millencolin - SOS | DJ Kridlokk - Silius | Kaunis Kuolematon: Elämä ei tarvitse minua

Uutuusjulkaisuja ja kokoelmia tuotannosta tarjoavat ikinuori Tuomari Nurmio, aina arvaamaton Absoluuttinen Nollapiste sekä musiikin historian tyylikkäimpiin kameleontteihin kuulunut David Bowie. Muista ihmeessä vain Äxästä saatava värivinyyliversio Nurmion Dumarillumarei-levystä! Bubbling under vielä kovat kotimaiset Aavikko ja Faarao Pirttikangas, joiden uutuuslevykäisistä saamme myös nauttia näin helmikuun puolivälissä.

Ennakkotilaukseen laiteltiin mm. tällaisia tulevia herkkupaloja:

Ja uusintajulkaisuja, niitäkin on tuloaa ns. pilvin pimein, tässä vain murto-osa "niistä":

Yle Livestä ja Areenasta kannattaa tänä viikonloppuna kyylätä esim. 61. kertaa järjestetty Grammy-gaala, jossa esiintymässä olivat mm. Cardi B, Post Malone, Janelle Monáe ja Diana Ross sekä dokumentti Rockin palkkasoturit, jossa kertojana toimii David Bowien kiertuekitaristi Earl Slick.

Loppuun vielä tarinaa Äxän historian alkutaipaleelta, johon on sisältynyt monia ns. "vaiheita":

Työharjoittelijat. Äxässä on vuosien saatossa ollut iso liuta harjoittelijoita ja monet heistä ovat myös harjoittelun päättyessä päätyneet Äxän palkkalistoille oikeaan työelämään. Mutta kuten tapoihin kuuluu, IHAN AINA hommat eivät ole menneet täysin putkeloon:
Elettiin vuotta 1998 kun yhtiömme terävin kärki, Veljekset Lipponen, oli päättänyt ottaa ensimmäisen kerran työharjoittelijan vast'ikään avattuun Kuopion Levykauppa Äxäänsä. Harjoittelijakokelaaksi valikoitui eräs hyvin vahvasti black-metalliin kallellaan oleva henkilö ja samainen hahmo oli myös vahvasti kalleellaan ns märän repimiseen eli kosanderinvetoon. Alkoholi ei siis ollut hänelle ongelma sillä viinakset maistuivat hänelle siinä määrin hyvin että harjoittelijalla oli taipumus tulla työmaalle "vähän miten sattuu" jos nyt sitten vaivautui paikan päälle laisinkaan. Veljekset olivat sen verran untuvikkoja ja hyväntahtoisia että he katsoivat tätä tilsimistä läpi sormien ja antoivat harjoittelijan jatkaa rakkaan harrastuksensa parissa.
Mutta erään kerran oli aamu jolloin harjoittelijalla erikseen painotettiin että HUOMENNA TULET SITTEN AJALLAAN TÖIHIN ETKÄ HAISE VIINALLE, ONKO SELVÄ? Kuullun mukaan harjoittelija oli nyökännyt ja ymmärtänyt asian laidan koska kyseisenä aamuna ilmestyisi mieletön määrä kovia uutuuslevyjä jotka piti saada hyllyyn heti aamutuimaan asiakkaitten ostettavaksi. Lisäksi veljeksistä vanhempi, ns Lippo's Jari oli kaiken lisäksi työmatkalla isolla kirkolla joten apukäsiä todella kaivattiin.
Aamu koitti ja tuore Merkonomimme, muhkeapäinen Toimitusjohtajamme hiippaili kotikaupunkinsa Äxään tekemään valmisteluja ennen liikkeen avaamista. Kello löi yhdeksän ja harjoittelijaa ei näkynyt vaikka oli sovittu että VIIMEISTÄÄN klo 09.00 hänen tulisi olla paikalla. Miestä ei näy, ei kuulu. Kello löi kymmenen ja edelleenkään häntä ei näy missään ja kauppa pitää aukaista asiakkaille. Sanomattakin lienee selvää että Merkonomimme oli aivan raivoissaan. Silloisessa Kuopion Äxässä oli takahuone jossa oli oma sisäänkäyntinsä. Kuullun mukaan Jyri oli jupisten mennyt etsimään takahuoneesta asiakkaalle jotain levyä niin siellähän harjoittelija olikin. Hän makasi sammuneena takahuoneen lattialla nahkatakki vilttinään ettei vallan kylmettyisi, kymmeneltä aamulla! Jyri alkoi ravistella tätä hyvin vahvoille viinaksille pölähtävää nahkakasaa hereille mutta huonoin tuloksin - mies oli kanttuvei ja kuola valui pitkin lattioita. Lopulta muuta keinoa ei ollut kuin nostaa kokelaan pää hiuksista ylös ja läpsiä kepeästi avokkaalla häntä hereillä. Viimein hän heräsi mutta huonoin seurauksin - humalainen harjoittelija otti kierroksia näistä läpsyistä siihen malliin että päätti käydä työantajansa, eli Merkonomiimme riveliin kiinni ja uhkasi "hakkaavansa kaikki jotka enää sormillaan koskee häneen". Tämän ukaasin seurauksena Jyri kehotti harjoittelijaa mitä kohteliaimmin "suksimaan vittuun" ja kerrankin harjoittelija teki työtä käskettyä ja häipyi kovaan ääneen noituen paikalta. Sen pituinen "se".
Mutta edelleenkin Äxä siis toisinaan ottaa työharjoittelijoita vaikka myös traumaattisempia kokemuksia historiasta löytyy. Tällä hetkellä ainakin Kuopion keskusvarastolla voisi olla harjoittelijan paikka vapaana ja saattaa myös joissain myymälöissä olla harjoittelijan vakanssaia auki. Jos tällaiset jutut kiinnostelee voit laittaa vapaamuotoista hakemusta tulemaan osoitteeseen veli@levykauppax.fi
Ja tosiaan vielä part II: Mitä parhainta ystävänpäivää teille kaikille, levykäislahja on parasta mitä ystävälle voi antaa amen. Heippa.