Levykauppa Äx - Ihminen on muutakin kuin pökäleautomaatti

Kotimaista herkkua laidasta laitaan: Insot, Leevit, Stamut, Kube ja Aholan Jarkko!

HUOM! Tämän blogin lopusta löydät seikkaperäisen selvityksen liittyen tänhetkisiin ongelmiin levyjen saatavuudessa ja toimituslupauksissamme. Siinä välissä kannattaa kuitenkin selata läpi millaisia tuulia levykäiskentällä puhaltaa tällä hetkellä:

Kotimaisen melodisen death metallin ykkösbändi, Insomnium, lataa tiskiin uuden neljän kappaleen EP:n joka kantaa nimeä Argent Moon. Levy tarjolla CD:nä että vinyylinä, saatavilla myös juliste-bundleja joita löytyy vain Äxästä! Stam1nan Taival-levystä ilmestyy uutuuspainosta värivinyylinä! Vihreä vinyyli, rajoitettu 300 kappaleen painos, ainoastaan Levykauppa Äxästä! Carcassin ukot ovat viimein viimeistelleet kauan odotetun Torn Arteries -albuminsa. Levy tiskeissä CD:nä ja vinyylistä parikin eri sorttia, tästäkin herkusta olemassa Äxclusive-versio! José Gonzáles julkaisee neljännen täyspitkänsä City Slangin kautta. Uusi albumi kantaa nimeä Local Valley, ja kyseessä on artistin ensimmäinen studioalbumi yli kuuteen vuoteen.

Komeaääninen suursuosikki vetoaa yli ikärajojen: Jarkko Aholan voimakas ja sielukas ääni on lumonnut niin kotimaisen hevimusiikin, tunnelmallisten ikivihreiden kuin herkkien joululaulujen ystävät. Tarinoitahan kaverilla piisaa ja nämä nyt lyöty kansien väliin. Kirjaa saatavilla nimmaroidun valokuvan kera vain Äxästä! Dream Theaterin live-julkaisujen suora jatkuu, nyt vuorossa Barcelonan keikka vuodelta 2002! Varaa on mistä valita, tarkistelehan täältä löytyisikö omaan hyllyyn sopivaa mallia. Bob Dylanin ystäville kattava viiden CD:n möhkäle tarjolla. Mikäli Dylan maittaa mutta ei ihan viiden CD:n vertaa, on tarjolla myös karsitummat 2CD- sekä 2LP-versiot. Billy Idolilta ilmestyy uusi EP, ehkäpä jopa hieman aikuisempaan makuun. Lyriikat käsittelevät ja peilaavat artistin elämää tarkemmin kuin ennen. Tarjolla CD:nä ja vinyylinä.

Leevin Käärmenäyttely jälleen saatavilla CD:nä. Rajoitettu 200 kipaleen painos digisleeve-kansissa, saatavilla vain Levykauppa Äxästä. Alla lisää CD-uutuuksia: vain Äxästä saatava Tulenkantajat, Sonny Vincentin uutukainen, Jukka Gustavsonin uutukainen, Esa Kotilaisen uutukainen sekä Sonata Arcticasta tutun Elias Viljasen 4. sooloalbumi.

Leeviä, Tulenkantajia, Sonny Vincentiä, Jukka Gustavsonia, Esa Kotilaista ja Viljasen Eliasta tästä pussukkaan oujes!

Ennakkotilaushommien hoteimmat kovuudet!

Lokakuun 29. päivä tiskeihin jysähtää Mastodonin uusi levy Hushed and Grim. CD sekä vinyyli tilattavissa nyt! Suomalaisen rap-musiikin pitkän linjan tekijä Kube julkaisi heinäkuussa ylistystä keränneen kuudennen albuminsa Gasoo ei breikkei. Kokonaisuus arvioitiin muun muassa Helsingin Sanomissa Vuoden parhaaksi suomirap-levyksi. Autoista ja japanilaisesta estetiikasta visuaalisesti inspiroituneen albumin vinyylipainos tulee myyntiin 12. marraskuuta. Tämän kylkeen saapi myös kangaskassia, vain Äxästä! Slayerin koesoittoissakin aikoinaan käynyt maagi ja mystikko Proscriptor McGovern on Absun lopettamisen jälkeen päättänyt jatkaa samalla linjalla, mutta hieman eri nimellä. Apsûa saa tiskiltä marraskuun lopussa, tarkastele tuotesivulta passelia versiota, äxclusiivisella julisteella tahi ilman! Ypöjen mahtava kokoelma saatavana taas 8.10.! Rajoitettu 200 kpl:een painos digisleeve-kansissa, saatavilla vain Levykauppa Äxästä.

Ja paljon muitakin tulevia levykäisiä, uusia ja uusintajulkaisuja, onpi jälleen laiteltu tarjolle mm. seuraavasti:

Voita liput Sonata Arctican keikoille sekä Metal.Fucking.Hell -tapahtumaan!

Osallistu näihin arvontoihin ja voit voittaa:

  1. Kahden päivän liput Metal.Fucking.Hell -tapahtumaan Turkuun 24.-25.9.! Arvomme yhden lippupaketin (voittaja + avec) ja skaba päättyy sunnuntaina 19.9. Tapahtumassa esiintyvät mm. Skepticism, A.R.G., Loits ja Torture Killer.
  2. Liput Sonata Arctican keikalle bändin 25-vuotiskiertueelle! Arvomme kullekin keikalle yhden voittajan, joka voi ottaa mukaansa yhden kaverin. Arvonta päättyy maanantai-iltana 27.9.
Sonataa livenä 25-vuotiskiertueella!
Osallistu arvontaan ja voita liput Metal.Fucking.Hell -tapahtumaan!

Käytetyn vinyylin uutisia, olkaapa hyvä:

Ollaan lisätty paljon sekalaista vinyylilevykäistä sellaisten legendaaristen artistien kuin David Bowie, Juice Leskinen ja Genesis kohdalle, sekä erityisesti kotimaiselle osastolle mutta myös laajalla skaalalla hevin, metallin, funk/soulin, räpin, jazzin, reggaen ja progen laareihin! Ja tosiaan, kaikki viimeksi lisätyt käytetyt vinyylit näet tästä linkistä aamen!

Hello eli morjens! Syksyn alkuun on aika kammoittavan näköisiä levyjä tullut vastaan mutta naurattaahan "se", Quo on sen verran kova jytäorkesteri ollut että ihmekös jos on vähän neula raapaissut tai kaljaa/kosanderia/piimää/marjamehua on läikähtänyt lantiota vispatessa. Levy ei ikävä kyllä nyt myyntiin päässyt tietenkään mutta moni muu pääsi, viikon 37 käytetyt vinyylit olkaa niin hyvä morjens hei!

****

Levyistä, toimituksista ja maailman menosta ylipäätään.

Heti alkuun sisältövaroitus, tämä postaus on pitkä kuin nälkävuosi! Kuten useat teistä ovat omien levytilaustensa kanssa huomanneet, levyjen toimituksissa ja erityisesti Äxän omasta varastosta loppuneitten levyjen jälkitoimituksissa on ollut ongelmia viime aikoina: levyjen toimitukset ovat viivästyneet tai levyt ovat pahimmillaan jääneet kokonaan saapumatta. Tästä olemme syvästi pahoillamme mitä nöyrimmin mielin. Näitä ongelmia on toki ollut aina (että levyistä onkin painos loppu) mutta tilanne on mennyt ratkaisevasti huonompaan suuntaan viimeisen puolen vuoden aikana. Mutta tämä asia laitetaan kuntoon NYT! Tai no ei ihan nyt tällä sekunnilla valmiiiksi saada, mutta työ asian kuntoon saattamiseksi on aloitettu jo keväällä. Tätä työtä on vielä meillä rutkasti tehtävänä ja tässä alla kerromme lisää mistä tässä asiassa on kokonaisuudessaan kyse ja miten me fiksataan tämä ongelma kuntoon.

Tällä hetkellä vinyylitehtaat ympäri maailman ovat ruuhkautuneet ennennäkemättömällä tavalla. Syitä tähän on lukuisia mutta isoimmat ovat maailmalla vallitsevat vinyylibuumi sekä koronan tuomat materiaalinsaantiongelmat lp-levyihin käytettävään vinyylimassaan. Erään (ihan luotettavan) tutkimuksen mukaan vinyylitehtaat ympäri maailman ovat tällä hetkellä siinä tilassa, että vaikka yksikään levy-yhtiö ei laittaisi yhtään uutta levytilausta tehtaille sisään, niin silti jokainen tehdas pyörisi vuoden ajan 24/7 pelkästään jo nyt sisässä olevilla tilauksilla. Tämä taas on johtanut luonnollisesti siihen että kaikki levy-yhtiöt ovat olleet pakotettuja priorisoimaan julkaisujaan mitä painetaan ja mitä ei - on selvää että kaikille tahoille artistin uutuuslevy on kiireellisempi saada painoon ja tämän myötä vanhojen levyjen painoa siirretään myöhemmälle. Tässä on se ydinsyy miksi ns vanhojen bäkkislevyjen uudet painokset siirtyvät kerta toisensa jälkeen. Mekin saamme useissa tapauksissa levy-yhtiöiltä päiviä että ”hei nyt tälle Daft Punkin vanhalle vinskalle on annettu päivä ja se on 15.7.” Mutta sitten kun julkaisupäivä alkaa lähenemään, käykin ilmi että levy ei tulekaan sillä tilalle on tullut kiireellisimpiä julkaistavia uutuuksia, kuten nyt vaikka Iron Maidenin uusi levy. Tämä kuvio toistuu kaikissa yhtiöissä ja kun meillä Äxällä on lähemmäs 100 tavarantoimittajaa niin meillä on myös 100 tavarantoimittajan kirjo miten me saadaan infoa näistä myöhästymisistä. Osa toimittajista infoaa meitä hienosti, osa luokattoman huonosti.

Samaan aikaan cd-toimitusten kanssa on nurinkurinen ongelma verrattuna vinyyleihin: Cd-levyissä kysyntä on maailmalla laskenut niin paljon että todella merkittävässä osaa julkaisuja uutta painosta ei tehdä. Vielä ”vanhaan hyvään aikaan” cd-levyistä tehtiin säännönmukaisesti lähes aina uutta painosta vanhan käydessä vähiin, mutta tänä päivänä tilanne on täysin toinen - kun cd-painos loppuu niin sitten se loppuu ja uudet painokset jätetään tekemättä. Tämä, kuten myös yllä kertomamme asia vinyyleitten painamisen priorisoimisesta, on meistä ihan luonnollista toimintaa kaikilta tahoilta ja varmasti itsekin tekisimme juuri samoin jos olisimme levy-yhtiön saappaissa.

Mutta ihan suurimmat toimitusongelmat meille on syntynyt siitä että Äxässä on tarjolla levyjä, joista maailmalla painokset on lopussa. Tämä info ole ikinä päätyneet sivuillemme ja levyt ovat jatkaneet eloaan, vaikka ovat oikeasti kuolleita. Ja kuten sanottua - osa toimittajista infoaa meitä loppuneista hyvin ja osa heikommin mutta yksi asia on selvää: vastuu Teistä asiakkaista on yksin meidän eikä me syytellä tästä asiasta ketään muita kuin itseämme ja me itse hoidamme tämän asian myös kuntoon.

Meidän koodarit rakentaa tällä hetkellä ihan helevetinmoista integraatiojärjestelmää joka yhdistää kaikkien meidän 100 tavarantoimittajan saatavuus, -hinta sekä -toimitusaikatiedot ja uskalletaan todeta että tästä syntyvä himmeli tulee muuttamaan aivan totaalisesti levyjen jälkitoimitukset teille asiakkaille. Samaan aikaan tarvitaan toki myös rautaista kommunikointia kaikkien toimittajien kanssa ja jotta tähän ”himmeliimme” pääsee mukaan niin tavarantoimittajillemme on luotu minimivaateet mitä dataa heiltä on tultava jotta voimme jatkaa kaupankäyntiämme heidän kanssaan: Jos emme pysty saamaan varmaa infoa joltain taholta onko levyä heillä varastossa vai ei, niin sitten tältä toimittajalta ei enää osteta enää näitä levyjä vaan hommaamme ne muualta. Esimerkkinä: Meillä on yksi tavarantoimittaja josta meillä OLI saannillaan reilut 18 000 eri levyä. Saimme tällä viikolla vahvistuksen että yli 10 000 näistä levyistä on ”epävarman saannin statuksen alla” ja että tavarantoimittaja ei pysty kunnolla erottelemaan ”mitä saa ja mitä ei”. Koska me emme enää voi tulevaisuudessa elää vastauksen ”ehkä saa” kanssa (kuten ette te asiakkaatkaan) niin me päätimme eilen poistaa myynnistä nämä reilut 10 000 levyä ja etsimme ne muilta tavarantoimittajilta jotka pystyvät antamaan meille riittävän infon toimitusvarmuudesta. Tämä sama ”siivous” tehdään jokaisen tavarantoimittajamme kanssa tulevien viikkojen aikana ja tuotteiden saatavuusinfo taas päivittyy teille asiakkaille tämän syksyn aikana syntyvän integraatiohimmelin avustuksella.

Yksi merkittävä ongelma on ollut myös uutuuslevyjen ”riittämättömyys” sekä alati siirtyvät julkaisupäivät:
Tietyissä uutuuslevyissä on nykyään sitä ongelmaa että emme saa tavaraa ensi alkuun riittävästi sisään ja moni voi joutua odottelemaan uutuuslevyä kovin pitkään vaikka olisi tehnyt ennakkovarauksen hyvissä ajoin. Tämä ongelma on todella rasittava meille kaikille mutta uskokaa meitä kun sanomme: Me oikeasti tapellaan ihan vitusti siitä että me saatas levyjä riittävä määrä mutta toisinaan mikään ei auta - jos joku tekee maailmalla mielivaltaisen päätöksen että ”pohjolaan laitetaan tätä levyä nyt vaan tämän verran” niin sitä päätöstä meidän on mahdoton pyörtää vaikka kuinka taisteltaisi. Näitten päätösten kanssa joudutaan joskus vaan elämään ja joskus myöskään se ei auta että vaikka meille tulee kaikkialta maailmaa tavaraa niin täydennystä ei vaan saada. Tähän luo lisähaasteita myös jakelusopimukset jotka ovat toisinaan Suomen näkövinkkelistä hyvinkin ongelmalliset: on paljon tavarantoimittajia jolla ei ole lupaa myydä tiettyjen levy-yhtiöitten levyjä Suomeen ja sillon ollaankin ongelmissa kun emme saa levyä myöskään maailmalta vaikka sitä olisikin ”saatavana”, muttei meille.
Siirtyvät julkaisupäivät esim äxlusiivisissa Lippo-levyissä johtuu taas isolta osalta tehdasruuhkasta ja jokainen toimija kärsii tästä ongelmasta: jos tehdas ilmoittaa että ”tämä nyt tulee 2 kk myöhässä” niin ei siihen oikein voi kukaan mitään sanoa. Turha on uhkailla että ”vien saatana levyt painoon sitten toiselle tehtaalle” koska vastaus on varmasti ”senkus viet”. Ja sitten levyä joudutaankin odottamaan vielä 8 kuukautta pitempään. Toki myös covid on osasyynä siirtyvissä julkaisupäivissä koska rahtifirmojen kapasiteetti on eritoten keskisessä Euroopassa ollut kovilla ja tämän myötä paketit myöhästelevät ja logistiikkaketju on pitkänlainen ennenkuin ne saapuvat tänne pohjolan perukoille.

Tämä on ollut hyvin erikoinen vuosi: Samaan aikaan kun meillä on ollut näitä pahoja toimitusongelmia niin samaan aikaan meidän asiakasmäärät, toimitetut tilaukset ja liikevaihto on kasvaneet ihan uusille tasoille. Viime vuosi oli Äxän 23-vuotisen historian paras ja tämä vuosi tulee olemaan vielä tuntuvasti parempi. Sen myötä uskalletaan myös sanoa että meillä on resurssit hoitaa tämä asia kuntoon ja tehdä se rahulia ja työtunteja säästämättä. Ollaan mm tuplattu meidän helpdeskin ja tuotehallinnan työntekijöiden määrä ja ollaan viimoset viikot laitettu massiivista määrää infoa jälkitoimituksista tulemaan teille asiakkaille. Tämä taas on johtanut siihen että helpdeskimme ruuhka on saavuttanut ihan uudet levelit kun käymme läpi vastauksianne. Jos sinulla siis on vanha tilaus josta kaipaat saada infoa niin toki laita meiliä tulemaan, mutta varaudu odottelemaan ensimmäistä vastausta sillä ruuhka helpparissa on aika hurjanlainen. Mutta se on varmaa että jokaikiseen meiliin vastataan, vaikkakin viiveellä. Myös kaupoiltamme voit käydä kysymässä jälkitoimituksesi perään ja siellä varmasti iloiset Äxän asiakaspalvelijat auttavat sinua.

Ongelma on havaittu, ja nyt se korjataan. Tämä vaatii vähän aikaa ja kärsivällisyyttä mutta syksyn aikana tämä saatetaan kuntoon ja jälkitoimitusten määrä palaa ”normaalille” tasolle. Käytämme tässä sanaa normaali koska 100 % saatavuutta jokaikiseen levykäiseen ei voi taata mutta toimitusvarmuuttamme pystymme nostamaan ja isosti. Samaan aikaan halutaan nähdä tuleva aika sellaisena että Teidän asiakkaiden ei tarvitse kysyä tilaustenne perään vaan me kerromme teille ”niiden kuulumiset” etupainotteisesti. Mitään muuta tavoitetta meillä ei voi olla kuin se että palvelemme teitä tulevaisuudessa paremmin. Näin se vaan on.